Piling za krepitev kože

Ohlajena je najboljša

Načeloma velja, da temnejše ko je meso, slajša je. Izberemo težje, saj vsebujejo več soka. Lupina mora biti na otip napeta in čvrsta, sadeži z napihnjeno in grobo lupino pa imajo suho meso. Potrgani ne zorijo več. Pri temperaturi od osem do petnajst stopinj Celzija jih lahko shranimo za nekaj tednov. Bela grenivka postaja s časom vedno bolj aromatična in blagega okusa.

Vse so najboljše, če uživamo presne in ohlajene. Iz njih iztisnemo sok ali pa jih uporabimo kot sestavino sadnih in zelenih solat.

Za lepoto

Grenivka vsebuje poleg vitamina C veliko sadnih kislin in eterično olje. Pospešuje nastanek celic v veznem tkivu in tako krepi kolagenska vlakna ter spodbuja nastajanje elastina. Izvlečki in olje grenivke so tudi pogosta sestavina izdelkov proti celulitu. Pripravimo si piling za krepitev kože: 40 gramov morske soli zmešajmo s tremi žlicami rastlinskega olja in sokom polovice grenivke. Nanesemo na problematične dele telesa in jih čvrsto masiramo vsaj tri minute.

Vsestranski ananas

Po raziskavah kar tretjina odraslih v zahodnem svetu zaužije premalo vitamina C. Med značilnimi znaki, da naše telo hlasta po več, so oslabljen imunski sistem, ponavljajoči se prehladi in druge okužbe. Pri nekaterih bolezenskih stanjih mora biti oseba posebno pozorna na zadosten vnos vitamina C, denimo pri diabetesu, astmi, depresiji, alkoholizmu, avtizmu, raku, aknah ter srčnih in pljučnih obolenjih. Kajenje oziroma (ne)posredna izpostavljenost cigaretnemu dimu še zlasti znižuje raven tega vitamina.

Tudi ko želimo zdravo izgubiti kakšen kilogram, užijmo sadje, ki po zaslugi vitamina C odvaja iz telesa veliko odvečnih maščob. Najbolj učinkovit je ananas. V njem med drugim najdemo snov brometain, ki razkraja beljakovine. Pospešuje prebavo in je zelo koristen pri lenem črevesju. Kadar ananasov sok zmešamo s probiotičnim jogurtom, je učinek še boljši. Primer malice: sok iz jabolk in korenja zmešamo z malo jogurta in svežimi rezinami ananasa. Obrok lahko spremenimo v zajtrk in ne bomo se več pritoževali čez prebavo.

Ananas pomaga tudi odstranjevati odmrle celice in daje koži lesk ter naredi starostne pege manj vidne. Odstranjuje celo trdovratne zobne obloge in beli zobe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*