Naj vam predstavimo trend, ki združuje prijetno s koristnim – vadba, zunaj na zraku, ki ob enem vodi tudi v bolj čisto okolje. Trend seveda pri globalnem širjenju ni zgrešil naše deželice na sončni strani Alp. Socialna omrežja so v določenem času kar pokala od vseh slik pobiranja smeti v naravi. Kaj to sploh je in kako se je to znašlo na rednem urniku tekačev, sprehajalcev in ostalih uživačev v naravi?

Kaj točno je plogging?

Plogging je trend, ki ga za enkrat niti ne znamo še prevesti v slovenščino. Kakorkoli, to je eden izmed najnovejših fitnes – jogging trendov, ki se je razvil na Švedskem. Razumljivo, saj so Skandinavci eni izmed redih, ki so med joggingom sploh pripravljeni pobirati smeti. Erik Ahlström, ki je navdušen tekač in smučar, ki je skoval izraz »plogga, ki je postal poznan tudi v drugih delih sveta. Sestavil ga je iz švedskih besed, ki v prevedenem pomenu predstavljata »tek« in »pobirati«. Seveda pa je tako kot po navadi vse skupaj postalo malenkost bolj podobno angleškemu jeziku.

Ahlström je sicer za začetek plogginga označil leto 2016, vendar se je gibanje globalno razširilo šele v letu 2018 in 2019. Seveda so k širjenju, ozaveščanju in širitvi po socialnih omrežjih precej pomagali tudi mediji.

Moramo pa si seveda priznati, da je to dejanje, ki so ga mnogi ljubitelji narave delali že prej, predno je vse skupaj postalo, tako imenovan »Buzz Word« – nekaj, o čemer vsi govorijo. Eden izmed bolj znanih je verjetno priznani humorist David Sedaris. Zaradi njegove navade pobiranja smeti ob cesti so namreč leta 2014 po njem poimenovali kar smetarski tovornjak.

Ahlström pa je temu dejanju nadel pravo ime in poskrbel, da se je gibanje zaželo širiti po celem svetu.

Najboljše pri ploggingu – vsak lahko postane plogger

Hashtagi, označbe #plogging ali #plogga tako sedaj uporabljajo vsi, ki združujejo vadbo s pobiranjem smeti, ki so se znašle tam. Med njimi tako lahko najdemo tekače, sprehajalce, pohodnike, kolesarje, praktično kdorkoli, ki se zaradi boljšega počutja znajde v naravi.

Večina začetnikov plogginga je ultra tekačev, ki tečejo na daljših razdaljah, po poteh, kjer navadno ni nikogar, ki bi bil plačan za to, da pobira smeti, katere so nekateri nespametno odvrgli kar v naravo. Seveda pa je to dejavnost, ki ne pozna starostnih ovir, zato akterji upajo in se trudijo, da bi nad tem navdušili čim več mladih ljudi, zato se trudijo dejavnost prikazati kot čim bolj zabavno in cool.

In ja, res je, plogging je lahko zelo dober trening

Plogging je odličen način za izboljšanje vaše splošne telesne pripravljenosti. Čeprav z raziskavami še ni potrjeno, akterji trdijo, da lahko porabite celo 15% do 30% več kalorij kot s samim tekom.

Poznavalci pravijo, da že s samo intervalno vadbo lahko precej izboljšamo kurjenje maščob, kar pa nam plugging seveda omogoča, saj se moramo ustaviti in pobrati smet s tal. Tako aktiviramo še celo vrsto ostalih mišičnih skupin, ki pri samem teku niso aktivne. S stališča treninga, blogging predstavlja štart, ustavljanje, upogibanje, sukanje… Aktivnih je toliko mišic, da jih niti ne moremo vseh opredeliti. Omeniti pa moramo tudi gradnjo mišičnih tkiv, kot so recimo biceps ali ticeps, ko vreče za smeti dlje časa nosimo in jih ne odložimo v prvem zabojniku, ki nam pride na pot.

Tukaj so tudi počepi, ki so pomemben del vsakega treninga, tako za pridobivanje mišične mase, kot tudi za izgubo kakšnega kilograma. Za del, kjer je potreba smet pobrati, le-to ne storiš z upogibanjem hrbta, temveč narediš globok počep, pobereš smet, ter se dvigneš.

Intervalni trening je resnično blagodejen za človeško telo, kombiniranje različnih gibov, hoje, teka, počepov, priklonov, nošenje vreč in še in še. Sila enostavna in preprosta ideja, ki deluje fantastično na telo, po drugi srani pa poskrbimo za prijetnejše okolje. Popolna win-win situacija, ki je tako kot mnogo drugih fantastičnih idej priromala s Skandinavije.

Glavna ideja pa je seveda ves čas ostati v gibanju. Glavni ploggerji opozarjajo, da ne morete pobrati vseh smeti. Poberete sem ter tja kakšno in nadaljujete svojo pot. Če bi pobirali popolnoma vse, to nebi bil več kardio trening, ampak čistilna akcija, kar pa ni bistvo plogginga.

Lahko se odločite tudi na primer, da je pobiranje smeti del vašega ogrevanja ali ohlajanja. Da ko tečete, se ne ukvarjate s smetmi, ki jih srečate, v času ohlajanja, oziroma raztezanja po teku, pa ne uporabljate na primer priklone kot takšne, temveč namesto tega poberete nekaj smeti in s tem rahlo pripomorete k čistejšemu okolju.

Kaj vse potrebujete za začetek plogganja.

Najbolj osnovna stvar, ki jo potrebuje plogger so njegove roke in pripravljenost, da jih umaže. Nekateri najprej poberejo kakšno plastično vrečko, ki jih je povsod dovolj, ter jo na poti napolnijo. Spet drugi uporabijo svoje žepe, ki jih spraznijo pri zabojnikih ob poteh. Ena izmed najbolj znanih in viralnih fotografij, ki se je pojavila na instagramu, je plogger, ki si je plastične flaše, ki jih je srečal na svoji poti, zataknil kar za pas.

Nekateri ploggerji sicer pravijo, da pobiranje tujih smeti ni prav nič prijetno, zato so začeli s seboj nositi rokavice – tako tiste za enkratno uporabo, nekateri pa celo vrtne, za večkratno uporabo. Tako pridemo do zaključka, da je težava, oziroma prednost le v pripravljenosti skloniti se in pobrati kakšno smet, ter jo pospraviti tja, kjer ji je mesto – v zabojniku za odpadke. Spet drugi pa so mnenja, da pobiranje plastenk ob cestni ni nič bolj nehigienično, kot držanje plastenk v trgovini.

Ploggerji pravijo – zabavno je, zato svoje početje delijo tudi na družabnih omrežjih

Tekači pravijo, da je plogganje zabavno, da se ob tem počutijo dobro, saj počenjajo nekaj dobrega, koristnega in ta se počutijo, kot bi bili ponovno otroci. Ustanovitelji plogginga so tudi prepričani, da dejavnost sproža endorfin, da ob plogganju doživijo nekakšno manjšo evforijo, ko iskanje odpadkov postane kar nekako podobno iskanju zaklada. Nekateri psihologi celo trdijo, da je plogganje podobno udeležbi na kakšnem teku, kjer udeleženci tečejo z namenom, da na kocu dobijo priznanjein brezplačno majico. Pri ploggingu pa ni v igri majica, temveč kar več manjših nagradic v oblik flaš, zamaškov, vrečk in podobnega.

Prav tako je del zabave in gibanja tudi deljenje svojega plena na socialnih omrežjih, kjer ploggerji med seboj izmenjujejo mnenja, trofeje, novice, se spodbujajo, objavljajo dogodke in podobno. Prav tako so nekateri blogerji, vlogerji in instagram influencerji plogganje spoznali kot odličen način lasne promocije. Nekateri pravijo, da lahko z le eno samo sliko, objavljeno na Instagramu, povedo celotno zgodbo o lastnem življenju, kot ukvarjanju s tekom, kot dojemanju čistega okolja in pripravljenosti nekaj za to tudi storiti.